Pútnické: Po stopách kláštorného pivovarníctva
Tento rok sme sa druhýkrát vydali po stopách kláštorného pivovarníctva a znova nadviazali spoluprácu s piatimi kláštornými pivovarmi z Česka i Slovenska. Výsledkom je unikátna séria pív, ktorá ctí historické tradície a prináša súčasným milovníkom remeselného piva jedinečný chuťový zážitok.
Šesť pivovarov, šesť variant Pútneho špeciálu
Do aprílovej Pútnickej spolupráce sa zapojilo päť kláštorných pivovarov – štyri české a jeden slovenský:
- Klášterní pivovar Porta Coeli (Předklášteří)
- Břevnovský klášterní pivovar sv. Vojtěcha (Praha)
- Pivovar sv. Norberta na Strahově (Praha)
- Pivovar Ossegg (Osek)
- Kláštor kartuziánov (Červený Kláštor, Slovensko)
Každý z nich uvaril svoj vlastný variant Pútnického špeciálu, ale všetky spája jedna kľúčová surovina - nakurovaný slad. Ten dodáva pivu jemné dymové tóny a prepája súčasné pivné remeslo s historickými tradíciami. Pokiaľ sa chcete vydať ochutnať jednotlivé varianty Pútneho špeciálu, musíte vyraziť do ich domovských kláštorných pivovarov alebo v sobotu 26. 4. na pivný festival v areáli Břevnovského kláštora v Prahe, kde sa všetky pivá pútnickej spolupráce stretnú na jednom mieste. Našu variantu Pútneho špeciálu príďte ochutnať do jednej zo stoviek podnikov po celej Českej republike, ktorých zoznam nájdete na webe Voľby sládkov.
Pútnické od Voľby sládkov: Rauch Ale
Pútnické od Voľby sládkov je Rauch Ale – vrchne kvasené pivo, ktoré vás zaujme jemnými tónmi dymu z dubového a bukového dreva. Suchšie telo dopĺňa ľahká sladkosť, ovocné tóny a príjemná dymová stopa.
Charakteristika piva
- Obsah alkoholu: 4,6 % obj.
- Štýl piva: Rauch Ale
- Slad: Jačmenný, nakurovaný jačmenný, nakurovaný pšeničný, karamelový
- Chmeľ: Premiant
- Typ kvasenia: vrchný
- Horkosť: 24 IBU
- Farba: 15 EBC
Aké pivá v rámci spolupráce vznikli?
Pútnické Ale 12 ° - Alk. 4,6 % / 24 IBU / Chmeľ: Premiant
Použité dva druhy nakurovaných sladov (pšeničný slad sušený dymom z dubového dreva a jačmenný slad sušený dymom z bukového dreva), vyššia miera prekvasenia dodáva suchšie telo, kde sa ľahká sladkosť príjemne dopĺňa s ovocnými a dymovými tónmi.
Smoked Saison 11 ° - Alk. 4,7 % / 30 IBU / Chmeľ: Sládek, Bohemia
Břevnovský Saison je uvarený kombináciou jačmenných a pšeničných sladov s využitím moderných českých chmeľových odrôd. Hlavný dojem však vytvárajú belgické kvasinky. Vďaka nim dostáva pivo silnú arómu s pikantnými až korenenými tónmi, doplnené o ľahko nakurovanú arómu.
Smoked Dry Stout 11 ° - Alk. 4,5 % / 25 IBU / Chmeľ: East Kent Golding
Klasický Dry Stout s ľahko nakurovaným tónom. Anglický chmeľ East Kent Golding, jačmenné slady sušené dymom, ovsené vločky pre krémovú penu a pražený slad.
Vorkloster Rauchweizen 12 ° - Alk. 5,2 % / 18 IBU / Chmeľ: Saphir
Weizen s tmavšou, svetlo medenou farbou obohatený o slad nakurovaný bukovým drevom. Výsledkom je pšeničné pivo s jemným nádychom dymu, ktoré vás vezme priamo do Bavorska. Použitý pšeničný a nakurovaný jačmenný slad z vyhlásenej bavorskej sladovne je v tomto špeciáli poznať. Pivo je prirodzene zakalené, plné chuti, s vyšším rezom.
Smoked Porter 16 ° - Alk. 6,3 % / 50 IBU / Chmeľ: Hallertau Ariana
Ľahko údené tóny dopĺňa suchšie sladové telo. Tento Porter dozrieval na dubovom dreve so škótskou whisky As we get it od Ian Macleod Distillers – jednej z najuznávanejších rodinných páleníc v Škótsku.
Vyúdený Bruno - Smoked Porter 15 ° - Alk. 5,6 % / 35 IBU / Chmeľ: Žatecký poloraný červeňák
Tmavý spodne kvasený Porter chmelený Žateckým poloraným červeňákom.
Pokiaľ vás oslovili spomínané pivné špeciály, vyrazte na výlet do jednotlivých pivovarov alebo na náš festival 26. apríla do Břevnovského kláštora, kde budete môcť ochutnať všetky Pútnické špeciály na jednom mieste.
Hor sa na Pútnické cesty a špeciály! 🍻