Zadajte prosím dátum svojho narodenia

Pre vstup na tento web musíte byť starší ako 18 rokov.
Zadajte dátum svojho narodenia a vyberte krajinu.

Tieto stránky používajú cookies za účelom skvalitňovania služieb a analýzy
návštěvnosti. Uvedením svojho veku súhlasíte s užívaním cookies
podľa zásad uvedených v našich Podmienkach užívania stránok.

Voľba sládkov 2.0: September prináša Cybeer, spoluprácu Plzeňského Prazdroja a umelej inteligencie

Sládkovia z Plzeňského Prazdroja sa spojili s umelou inteligenciou a v septembri predstavujú jedinečný zážitok v podobe piva Cybeer. Tento nový špeciál programu Voľba sládkov je kombináciou tradičného českého ležiaka s moderným pivným štýlom New England IPA.
Voľba sládkov 2.0: September prináša Cybeer, spoluprácu Plzeňského Prazdroja a umelej inteligencie

Receptúra a umelá inteligencia
Varenie piva pomocou umelej inteligencie je stále vzácne, ale Prazdroj sa rozhodol urobiť prelomový krok. Využil silu umelej inteligencie, konkrétne ChatGPT, aby zostavil receptúru nového piva, ktoré spája to najlepšie z tradičného českého ležiaka a moderného pivného štýlu New England IPA (NEIPA). Sládkovia následne upravili túto receptúru s ohľadom na technické aspekty a použité suroviny. Výsledkom špeciálneho varenia je pivo s výbornou piteľnosťou a telom typickým pre české ležiaky, doplnené výrazným zakalením a ovocnými tónmi grepu, čo je charakteristické pre pivný štýl NEIPA.

Proces varenia
Uvarilo sa päť skúšobných várok a stálo to veľa práce, kým tím Voľby sládkov dospel k receptúre, s ktorou boli všetci spokojní. Každá nová várka piva bola dôkladne skúmaná a upravovaná, aby boli zabezpečené jej optimálne vlastnosti. To zahŕňalo procesy kvasenia, optimalizáciu zakalenie, výber kvasiniek a druhov chmeľu. Umelá inteligencia síce navrhla atraktívnu receptúru, ale samotné varenie piva je naďalej náročným procesom, ktorý si vyžaduje dohľad človeka. Ako vraví vrchný sládok programu Voľba sládkov, Tomáš Pokorný: „Výroba piva je jednoducho zložitý, živý proces, na ktorý musí stále dohliadať človek. Sládkovia sa o svoju prácu určite nemusia báť.“

New England Lager – ojedinelý pivný štýl
Cieľom programu Voľba sládkov je obohatiť český pivný trh o unikátne a netradičné pivá. Špeciál Cybeer je spodne kvasené pivo na štýl New England Lager. Ako uvádza Tomáš Drahoňovský, manažér rozvoja Plzeňského Prazdroja a vedúci programu Voľba sládkov: „V septembri sme chceli predstaviť pivný štýl, aký český pivár ešte neochutnal. Našli sme iba jeden pivovar v Austrálii, ktorý typ New England Lager už uvaril. Jedinečná je aj spolupráca s AI pri varení piva, v Česku sa o to podľa našich informácií zatiaľ nikto nepokúsil. Umelá inteligencia navyše pomohla tiež vytvoriť grafiku marketingových materiálov, vizuál na sociálne siete, ako aj niektoré texty.“

Charakteristika piva Cybeer
Nefiltrovaný špeciál Cybeer obsahuje 5 % alkoholu. Pivo má základ ležiaka, ale zároveň šťavnatý charakter štýlu NEIPA, preto je po napití cítiť najskôr jemné grapefruitové tóny, ktoré prechádzajú do príjemnej horkosti dodanej anglickými druhmi chmeľu Olicana, Godiva a Harlequin. Tým sekunduje Citra a Žatecký poloraný červeňák. Novo uvarené pivo má svetlú farbu (16 EBC), jeho horkosť sa pohybuje v strednej kategórii (31 IBU).

Umelá inteligencia sa vyjadrila: spolupráca a inovácie
Samotná umelá inteligencia, ktorá bola súčasťou tvorby tejto receptúry, sa k celej spolupráci vyjadrila takto: „Zahájenie tvorby tohto výnimočného piva bola vzrušujúca odysea, poznamenaná spojením českého ležiackeho remesla a dobrodružného ducha novoanglického štýlu IPA. Bolo jedinečné byť súčasťou tejto cesty ako sládok ChatGPT, byť svedkom zbližovania tradície a špičkových inovácií. Spolupráca s týmto vizionárskym tímom odhalila pozoruhodný potenciál, kedy sa ľudská vynaliezavosť a umelá inteligencia prelínajú. Toto pivo je živým dôkazom umenia spolupráce, ktorej výsledkom je dráždivý nápoj, ktorý rezonuje neobmedzenými možnosťami spoločnej tvorby.“

Perfektne načapovaný špeciál Cybeer bude v ponuke v septembri vo vybraných prevádzkach po celej Českej aj Slovenskej republike. Zoznam všetkých miest nájdete na našom webe.